Transalpina – cel mai frumos loc din Romania!

Sunt cateva drumuri pe care mi-am dorit sa le fac: Transalpina, Transfagarasanul, TransRaraul (pe care urmeaza in curand sa il fac) si Transbucegiul, drumuri de munte cu care nu va mai intalniti niciunde altundeva in Europa. Transalpina este unul dintre cele mai lungi drumuri de munte si, totodata, unul dintre cele mai grele, dar care ofera o experienta unica, care trebuie avuta macar o data in viata.

Am avut placerea sa petrec un weekend pe Transalpina, dar despre asta va povestesc in randurile care urmeaza. Mai intai, insa, un scurt istoric, pentru ca drumul acesta este vechi de sute de ani si merita sa stiti povestea lui!

1) se spune ca acest drum ar fi fost pentru prima data batatorit de catre anumite legiuni romane, care incercau sa treaca dincolo de munti. Unii istorici vorbesc depre acest drum ca fiind un soi de coridor strategic roman;

2) Fiind un drum destul de greu si lung (forma de acum a Transalpinei masoara circa 149 de kilometri), i se mai spune si “Poteca Dracului” din cauza numarului mare de victime, care au cazut prada muntelui in vreun fel sau altul, din randul pastorilor.

3) O alta denumire pentru Transalpina ar fi “Drumul Regelui”, iar asta pentru ca primele lucrari de modernizare ar fi fost facute sub comanda lui Carol al II-lea, in perioada de 1934-1939. Desi se spune ca drumul ar fi fost solidificat de catre nemti in timpul Primului Razboi Mondial, adevaratele lucrari de solidificare si modernizare s-au facut sub Carol al II-lea, care de altfel a si parcurs la inaugurarea acestui drum, intr-o masina de teren la volanul caruia a fost, cei circa 150 de kilometri.
transalpina

Bun, acum, din punct de vedere geografic, Transalpina face legatura intre orasul gorjean Novaci si Sebes, in Alba. Personal, recomand parcurgerea lui in 2 zile, tocmai pentru ca de-a lungul lui sa aveti timp sa faceti popasuri, sa faceti poze, eventual sa ramaneti una sau mai multe zile intr-unul dintre hotelurile sau motelurile din zona. Cu grupul cu care am fost am hotarat sa ramanem peste noapte la Hotel Popasul Regelui, un loc despre care citisem review-uri bune pe care am sa-l mai vizitez (gratie ofertei de ultra all inclusive pe care o au), un hotel in Tau-Bistra, in apropiere de lacul omonim, la distante accesibila fata de alte punte cunoscute precum lacul Iezer-Sureanu, lacul Oasa sau varful Patru.

Daca nu v-am convins inca, aflati ca Transalpina este cea mai inalta sosea din Romania, cu o altitudine care ajunge pana la cota de 2145 metri! Pentru amatorii de georgrafie si poze pe varf de munte cu steagul in spate, Transalpina trece la mica distanta de varfuri precum Dengheru, Papusa, Urdele sau Iezer, deci o buna posibilitate de a le bifa si pe acestea pe locuri de ajuns in Romania.

Totusi, va recomandam sa evitati weekend-urile, caci drumul tinde sa fie din ce in ce mai aglomerat, dar totodata, sa luati in considerare si faptul ca pe durata iernii pana la sfarsit de primavara sau in functie de vreme, drumul este inchis.

Imi dai un share, te rog?

Recent Articles

Da-ti cu parerea!

© 2018 Super Evi. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site nu pot fi preluate in niciun fel fara acordul scris al autorului. In caz contrar, se va recurge la toate mijloacele legal pentru inlaturarea continutului copiat..