Tiroida si hormonii tiroidieni

Problemele cauzate de glanda tiroida sunt mai dese decat va puteti imagina si, cu toate acestea, multa lume nu intelege ce anume este ea si care  este rolul acesteia, astfel ca se ajunge la situatii de-a dreptul hilare in care oamenii se plang efectiv… ca au glanda tiroida.

Din punct de vedere anatomic, ea este situata in zona anterioara a gatului intr-o capsula omonima si este alcatuita din 2 lobi, care sunt uniti intre ei printr-un istm. Nu are sens sa vorbim despre vascularizatie sau inervatie si raporturi fata de celelalte structuri anatomice, insa in esenta, tesutul secretor este alcatuit din foliculi umpluti cu o substanta numita coloid si care are la interior o proteina numit tireoglobulina.

Acum, tireoglobulina, la randu-i, contine tirozina, care la randul ei, se combina cu iodul, rezultand molecule de mono-iod-tirozina si di-iod-tirozina, care combinandu-se reciproc (prin condensare) vor rezulta hormonii tiroidieni, T3 (triiodtironina) si T4 (tiroxina). Totusi, pentru ca acest proces sa aiba loc, asupra tiroidei trebuie sa actioneze un hormon produs de glanda hipofiza, mai exact tireostimulina, plus ca fara iod nu se pot obtine hormonii tiroidieni.

Referindu-ne la hormoni, acestia au efecte mai multe: sunt importanti in crestere, in procesul de diferentiere al neuronilor si in mielinizare, precum si in procesul de dezvoltare al sinapselor. De aceea, la mamele gravide care au deficit de tireostimulina in sarcina, copiii lor nu se dezvolta normal, neavand cum sa dezvolte functiile neuronale, motiv pentru care acestia vor avea sinapse mai putine, neuroni mai putini, deci vor suferi de cretinism, boala cunoscuta si sub denumirea de nanism tiroidian.

Conditii patologice

Hiper si hiposecretia de hormoni tiroidieni sunt cele mai frecvente conditii patologice asociate tiroidei i ele pot aparea atat la adulti, cat si la copii. De exemplu, la copii am descris mai sus, doar ca pe langa aceasta se ajunge si la o dezvoltare anormala, pe cand la adult, cel mai adesea, se ajunge doar la diminuare a atentiei si a capacitatii de invatare, plus cresterea sansei de avort spontan la femeile cu hiposecretie.  De asemenea, atat la adult, cat si la copil, metabolismul este mult mai scazut fata de normal, bolnavii sunt mult mai sensibili la temperaturi scazute, caderea parului e mult mai accentuata etc.

Pe de alta parte, la bolnavii la care se secreta prea multi hormoni, si ei sunt foarte sensibili la frig, plus ca metabolismul este accentuat, iar toate efectele fiziologice sunt accentuate; iar de asemenea, multi ajung sa sufere si de protruzia globilor oculari. Din fericire, exista medicamente care sa trateze aceste boli sau cel putin sa le amelioreze simptomele, astfel incat pacientii sa nu aiba atat de mult de suferit de pe urma lor.

Imi dai un share, te rog?

Recent Articles

Da-ti cu parerea!

© 2017 Super Evi. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site nu pot fi preluate in niciun fel fara acordul scris al autorului. In caz contrar, se va recurge la toate mijloacele legal pentru inlaturarea continutului copiat..