Testul de sarcina – ce este, cum functioneaza, cat costa

Testul de sarcina este una dintre cele mai rapide metode de a depista prezenta unei sarcini, fie ea dorite sau nu. Este un instrument simplu, usor de folosit, a carui pret incepe de la 15 lei si care poate fi cumparat oricand, de la orice farmacie.

Cum functioneaza un test de sarcina? Se bazeaza pe detectarea hormonului numit gonadotropina corionica umana, hormon care nu este secretat decat atunci cand femeia este gravida. Atentie, caci exista cateva mituri in acest sens, despre care o sa discutam mai jos, pentru ca circula foarte multe informatii incorecte cu privire la acest instrument.

Dupa cum stiti, fertilizarea unui ovul este relativ limitata, pentru ca procesul de ovulatie are loc o data pe luna, incepand cu ziua 14, cand din foliculul matur ovarian se desprinde un ovocit secundar, care va fi captat de trompele uterine, unde de altfel, se va transforma in ovul. Fecundarea are loc in capatul dinspre ovar al trompelor uterine, iar de acolo, celula ou trebuie sa se intoarca catre uter, unde se va lipi de peretele sau intr-un proces numit nidatie. Cu alte cuvinte, fecundarea ovulului fara procesul de nidatie nu implica o sarcina. Numai dupa ce procesul de nidatie va fi avut loc, doar atunci va incepe formarea placentei si doar atunci va incepe sa fie secretata gonadotropina corionica.

Mituri despre testele de sarcina

1. Pot detecta o eventuala sarcina incepand cu a doua zi. FALS! Nidarea are loc chiar si la 7 zile dupa ce ovulul a fost fecundat, iar pana ce formatiunea embrionara a placentei va secreta o cantitate suficienta de gonadotropina, pot trece pana la 10-14 zile! In functie de sensibilitatea testului de sarcina, se prea poate sa fie nevoie de o cantitate mai mare de homon in sange, astfel incat sa poata fi detectat.

test de sarcina2. Testul de sarcina poate detecta daca copilul va fi baiat sau fata! FALS! In primul rand, gena xy responsabila pentru genul masculin se dezvolta dupa cateva saptamani de la fecundare, deci nu are nicio legatura.

3. Pot exista teste fals pozitive. FALS! Din pacate, odata ce hormonul gonadotropina corionica a fost detectat, se poate astepta o sarcina. Da, pot exista teste fals negative, fie din vina sensibilitatii testului, fie din erori de utilizare, fie din cauza ca nu exista o cantitate suficienta de homon in sange astfel incat sa fie detectat. Exceptie sunt cazurile in care femeile au urmat anumite tratamente de imbunatatire a fertilitatii.

4. Testele de urina pot da informatii despre genul copilului. FALS! Nu exista hormoni sexuali in urina, deci orice test pe care-l achizitionati care se bazeaza pe aceasta metoda va avea sanse de reusita de doar 50%. Singura modalitate de a vedea sexul copilului este cu ultrasunete, incepand cu a 16-a saptamana de sarcina, daca si numai daca pozitia fatului o permite.

Ca o concluzie, testul de sarcina e o metoda sigura si ieftina, insa nu trebuie sa va grabiti cu el daca vreti rezultate sigure. Cea mai buna metoda este de a astepta pana cand menstruatia pare sa lipseasca.

Imi dai un share, te rog?

Recent Articles

Da-ti cu parerea!

© 2018 Super Evi. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site nu pot fi preluate in niciun fel fara acordul scris al autorului. In caz contrar, se va recurge la toate mijloacele legal pentru inlaturarea continutului copiat..