Despre adenocarcinoame si tumori benigne

Am iesit recent din spital, iar colega mea de salon tocmai trecutse printr-un proces de rezectie al unui adenocarcinom, motiv pentru care azi vorbim pe scurt despre tumori benigne si adenocarcinoame la nivelul intestinului subtire.

Practic, tumorile benigne sunt tumorile care nu dau metastaze, dar care pot creste in dimensiuni, provocand insuficienta organelor din jurul lor. Ele se rezeca fie pe cale endoscopica, fie cu ajutorul laparoscopului, insa trebuie sa mentionam ca multe dintre ele necesita totusi o rezectie suplimentara atunci cand in decursul investigatiilor imagistice s-au pus in evidenta si celule maligne.

In cazul adenocarcinoamelor, majoritatea se gasesc la nivelul duodenului (peste 50% dintre cazuri). Aici, rezectia care se impune variaza dupa cum urmeaza:

1) daca adenocarcinomul apare oriunde in primele doua portiuni ale duodenului, atunci interventia care se impune este pancreatoduodenectomia;

2) daca tumora apare in ultimele 2 regini ale duodenului, atunci se va face o rezectie segmentara.

In ceea ce priveste prognosticul, depinde de mai multi factori. In principiu, se stie ca daca leziunea este limitata numai in zona mucoasei duodenale, atunci sansele de supravietuire la 5 ani sunt de 100% conform compendiului de gastroenterologie sub semnatura lui Radu Voisu. In schimb, daca leziunea nu este limitata doar la nivelul mucoasei, atunci sanele de supravietuire a 5 ani scad la 20-30%.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Imi dai un share, te rog?

Recent Articles

Da-ti cu parerea!

© 2017 Super Evi. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site nu pot fi preluate in niciun fel fara acordul scris al autorului. In caz contrar, se va recurge la toate mijloacele legal pentru inlaturarea continutului copiat..