Cum se ia creatina?

Creatina este unul dintre cele mai utilizate suplimente la nivel mondial, efectele acestei substante fiind demonstrate deja de numerosi atleti. Desi exista numeroase forme de creatina, care mai de care mai sofisticate, cea mai populara forma este tot creatina monohidrata.  Totusi, trebuie mentionat ca aceasta forma trebuie luata exact dupa recomandari, altfel existand riscul ca efectele sa nu fie pe masura asteptarilor.



Cum se ia creatina? In principiu, sunt doua faze de administrare:
a) faza de incarcare, in care se iau 20 de grame pe zi, impartite in mai multe portii. De regula, faza de incarcare dureaza 5 zile, timp in care se urmareste supra-saturarea musculara cu aceasta substanta. Totusi, in cazul in care apar balonari (ca urmare a volumului de apa atras in celule), se vor utiliza 10 grame pe zi, insa nu pentru cinci zile, ci pentru o durata de 10-14 zile consecutive, inclusiv in zilele fara antrenament;
b) faza de mentenanta, in care se iau 5-10 grame pe zi, in functie de rezultate si de propria greutate. In unele articole se vorbeste si despre o doza de 2-3 grame pe zi, insa e mult prea putin in realitate, cel putin pentru a satisface nevoile unor sportivi mai seriosi.

Cand se ia creatina? Ei bine, la acest capitol, discutiile sunt un pic contradictorii. Din experienta mea, cel mai bine este sa luati creatina dupa antrenament, asta deoarece rezervele de glicogen sunt goale atunci, iar raspunsul insulinic dat de carbohidrati va face ca aceasta substanta sa intre mai repede si mai bine in celule. Sigur, se poate lua si inainte de antrenament, dar asta duce de obicei doar la energie marita in timpul antrenamentului, numai daca exista deja glucoza in sange.
creatina monohidrat

Imi dai un share, te rog?

Recent Articles

2 Responses to “Cum se ia creatina?”

  1. Pe o scara de la 1 la 10, cat de performant ti se pare acest supliment? Eu am luat, dar nu mi s-a parut niciodata ca ar imbunatati forta pe atat de mult pe cat se zice.

  2. Cris says:

    Foarte util articolul!Abia astept sa incerc si eu “cura” de creatinina si sa vad rezultatele 🙂

Da-ti cu parerea!

© 2017 Super Evi. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site nu pot fi preluate in niciun fel fara acordul scris al autorului. In caz contrar, se va recurge la toate mijloacele legal pentru inlaturarea continutului copiat..