Cum functioneaza un test de sarcina?


Testul de sarcina se bazeaza pe o simpla reactie chimica, care verifica prezenta gonadotropinei in sange. In mod normal, gonadotropina corionica (substanta cunoscuta sub denumirea de hCG) este secretata de catre placenta la scurt timp dupa fertilizare.

Daca deschideti o carte de embriologie medicala, veti vedea ca de indata ce ovulul fertilizat se fixeaza pe uterul femeii, placenta incepe sa se dezvolte. De regula, acest lucru are loc in aproximativ 6 zile de la data conceperii. Tocmai de aceea, daca contactul sexual a avut loc in urma cu mai putin de 6 zile, e inutil sa folositi un test de sarcina, intrucat nu va arata nimic concludent.

Ce trebuie inteles e faptul ca fertilizarea ovulului nu are loc strict in ziua… conceperii, astfel ca femeilor li se recomanda sa faca un test de sarcina numai daca “rateaza” un ciclu menstrual. De ce? Pentru ca doar asa pot obtine date concludente. In fond, cantitatea de gonadotropina corionica creste exponential la fiecare 2 zile, astfel ca un test efectuat dupa 2-3 saptamani dupa data contactului e mult mai concludent.
rezultat pozitiv test de sarcina
Mecanismul de detectie al gonadotropinei corionice e simplu: se bazeaza pe legarea unui anticorp de acest hormon secretat de placenta. Intrucat prezenta altor hormoni nu va determina nicio interactiune, principiul de functionare are o acuratete destul de mare, cu toate ca, dupa cum veti vedea, exista si exceptii. Legarea anticorpului de HCG va duce la colorarea pigmentului indicator de pe test. Exista si teste de sarcina mai complexe si cu o sensibilitate mult mai mare, insa ele nu sunt neaparat necesare, testele clasice fiind foarte eficiente in cele mai multe cazuri, atat timp cat se respecta o norma simpla de utilizare (cea ca testarea sa aiba loc dimineata, atunci cand urina acumulata in vezica urinara este foarte concentrate)

Rezultatele fals-pozitive si negative
Probabil ati auzit de rezultate fals-pozitive la fel cum ati auzit si de rezultate negative (cand pur si simplu pigmentul nu se coloreaza). Cele mai multe medicamente, fie ele si anticonceptionale, nu interactioneaza cu detectia gonadotropinei corionice, la fel cum nici alcoolul sau tigarile. Singurele medicamente care pot interactiona sunt cele care trateaza infertilitatea.

Daca se respecta toate indicatiile aferente fiecarui test (pentru ca da, exista mai multe modele pe piata, sansele de a primi un rezultat fals-pozitiv se reduc semnificativ. In principiu, acuratetea celor mai multe teste de sarcina disponibile pe piata variata in jurul procentelr 97-99%, in functie si de modul de folosire, dar si particularitatile fiecarui corp feminin in parte.

Imi dai un share, te rog?

Recent Articles

Da-ti cu parerea!

© 2017 Super Evi. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site nu pot fi preluate in niciun fel fara acordul scris al autorului. In caz contrar, se va recurge la toate mijloacele legal pentru inlaturarea continutului copiat..