Ce sunt abcesele pancreatice?

Abcesele pancreatice sunt acumulari de puroi in interiorul pancreasului, motiv pentru care e considerata urgenta medicala si deseori si chirurgiccala. Dintr-o suta de cazuri de pancreatita, pana la 10 sunt insotite de abcese, de soc hipovolemic, iar daca bolnavii nu se prezinta la timp, poate aparea si necroza.

200710310922_40632_000Pacientii care dezvolta abcese pancreatice  acuza deseori dureri in cosul pieptului, in zona epigastrica cum s-ar zice in limbaj medical, iar prin palpare se poate constata o masa tumorala. De asemenea, poate fi prezent si icterul, pot aparea varsaturi, plus ca aceste simptome sunt insotite de febra, fisoane si de alte simptome care se incadreaza in sindromul de supuratie profunda.

Evident, diagnosticul se pune pe baza explorarilor paraclinice. De exemplu, bolnavii trebuie sa prezinte leucocitoza, sa aiba albumina serica sub 2500 mg per decilitru, sa aiba fosfataza alcalina crescuta. Diagnosticul este confirmat de examenul CT, in cadrul caruia se evidentiaza sau nu prezenta gazului la nivelul colectiei de puroi, precum si existenta unei colectii de lichid.

Tot in proesul de diagnostic se foloseste si punctia aspirativa, care are atat rol de diagnostic, cat si curativ, acolo unde acest lucru este posibil. In principiu, cu ajutorul acestei tehnici se observa eventuala necroza, plus ca se preleva si material biologic pentru culturi si pentru antibiograma, pentru a vedea exact cum se poate trata infectia.

Imi dai un share, te rog?

Recent Articles

Da-ti cu parerea!

© 2017 Super Evi. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site nu pot fi preluate in niciun fel fara acordul scris al autorului. In caz contrar, se va recurge la toate mijloacele legal pentru inlaturarea continutului copiat..