Ce secreta pancreasul?

Pancreasul este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman, avand rol atat in reglarea glicemiei, cat si in digestia hranei. Practic, ca sa raspundem la intrebarea “ce secreta pancreasul”, trebuie sa impartim in doua categorii de secretie, anume:
1) Secretie endocrina: se face prin insulele Langerhans si, dupa cum am scris si in articolul de ieri, secreta insulina (produsa de catre celule beta) si glucagon, prima fiind hormone implicat in mai multe procese metabolice, iar glucagonul la fel, cu rolul de a creste glicemia prin mijloace specifice.
2) Secretia exocrina: in secretia pancreatica se gasesc electroliti si enzime, dintre care cele mai importante sunt amilaze, lipase si proteaze, precum si un inhitor al unei proteaze numite tripsina, menit sa proteje pancreasul de la autodigestie;
Enzimele pancreatice sunt
Amilazele. Amilaza pancreatica, spre deosebire de amilaza salivara, poate sa digere si amidonul preparat, precum si glicogenul si alte glucide pana la stadiul de dizaharide;
Lipaze. Lipazele sunt lipaza, cholesterol-lipaza, fosfolipaza. Pentru a actiona cum trebuie, au nevoie de saruri biliare.
Proteaze. Enzimele care digera proteinele sunt tripsina si chimotripsina, care spre deosebire de amilaze si de lipase, sunt secretate in forma inactive. Tipsina este secretata in forma inactive si este activata de catre o enzima numita enterokinaza sau de tripsina care a fost activata enterior, iar chimotripsina devine active din chimotripsinogen sub actiunea tripsinei.
Nucleaze, menite sa digere acizii nucleici.
In plus, ce e important de stiut e faptul ca atat sodiul, cat si potasiul se gasec in aceeasi concentratie ca si in plasma si ca doar ionul HCO3- se gaseste in cantitate mult mai mare, tocmai pentru a neutraliza enzimele cand sunt in cantitate foarte mare.
Amilaza se gaseste si in saliva, insa atunci vorbim de alfa-amilaza, care actioneaza doar asupra amidonului preparat si care oricum este inactivata in stomac de ph-ul gastric scazut (pe fondul secretiei de acid clorhidric).
pancreas

Imi dai un share, te rog?

Recent Articles

Da-ti cu parerea!

© 2017 Super Evi. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site nu pot fi preluate in niciun fel fara acordul scris al autorului. In caz contrar, se va recurge la toate mijloacele legal pentru inlaturarea continutului copiat..