Ce este stomatita?

Termenul de stomatita duce cu gandul in mod gresit la o inflamatie a stomacului, insa aceasta este o capcana in care pica multi cand aud acest termen, tocmai pentru ca stomatita e reprezantata de infectia mucoasei orale. Cauzele ei sunt multiple si au la baza xerostomia, din care pot lua nastere alte probleme precum:
a) chimio si/sau radioterapia;
b) fumatul pentru o perioada indelungata de timp;
c) infectii, cea mai cunoscuta si mai des intalnita fiind candidoza orala;
d) infectii produse de virusul herpes simplex;
e) ulceratiile aftoase;

Cauzele stomatitei pot fi mult mai multe si pe langa cele pe care le-am mentionat deja mai sus, pe lista se afla de la infectii bacteriene (gonoree, tbc, gingivita etc), infestatii fungice (in care cauze posibile pot fi mucormicoza, coccidioidomicoza, blastomicoza) si boli sistemice (precum boala Kawasaki, boala celiaca -intoleranta la gluten, leucemia, pelagra si scorbut, sindromul Behcet), pana la utilizarea de medicamente din gama antibioticelor, barbituricelor, ioduri, substante din gama utilizata in chimioterapie si altele asemenea.

Un lucru interesant e ca daca bolnavii nu prezinta alte simptome in afara de inflamatia mucoasei orale, atunci cu siguranta vorbim doar de un abces sau de o infectie in zona, dar nu si de o alta boala care sa aiba vreo legatura.

Tratamentul stomatitei e simptomatic si se face in corelatie cu bolile care au cauzat aceasta problema. Se face si un tratament topic cu anestezice, cu protectoare gastrice, cu corticosteroizi sau se pot face clatiri cu lidocaina sau cu sucralfat si antiacide lichide.

Imi dai un share, te rog?

Recent Articles

Da-ti cu parerea!

© 2017 Super Evi. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site nu pot fi preluate in niciun fel fara acordul scris al autorului. In caz contrar, se va recurge la toate mijloacele legal pentru inlaturarea continutului copiat..