Ce este scarlatina?

Cred ca am auzit cu totii de scarlatina, nu? Dar ce este aceasta boala si cum se manifesta este un subiect de care nu toata lumea e constienta, motiv pentru care se prea poate ca un copil, de exemplu, suferind de aceasta boala sa ajunga mai tarziu decat trebuie la medic pur si simplu din cauza ca parintii sau tutorii lor nu au recunoscut simptomele de baza.

Scarlatina este o boala infectioasa si, foarte important, este CONTAGIOASA. Este provocata in general de bacterii streptococice beta hemolitice de grup A, mai ales de bacteria numita Streptococus pyogenes. Boala se manifesta printr-o inflamare a faringelui sau a amigdalelor, alaturi de alte simptome.

De regula, tinde sa afecteze copiii cu varsta de peste 2 ani (pentru ca cei in etapa sugara sunt protejati de anticorpii oferiti din laptele materna) in special in preajma anotimpului rece

Simptome scarlatina

Pentru a recunoaste aparitia scarlatinei, este nevoie sa stiti simptomele. Boala este instotia dupa aproximativ 2-5 zile de la infectie (asa numita perioada de incubare), dupa care simptomele resimtite sunt:
a) dureri de cap;
b) stari febrile;
c) frisoane;
d) voma;
e) lipsa poftei de mancare;
f) dificultati la inghitire;
g) aparitia unui exantem rosu-stacojiu (exantem insemnand de fapt eruptie pe piele);

Aceasta eruptie apare la 1-5 zile dupa debutul bolii si presupune aparitia unor mici papule rosiatice (de culoare intensa), care se inmultesc rapid si care sunt foarte apropiate una de cealalta

Diagnosticarea nu este dificila, insa este obligatoriu ca boala sa fie declarata. Se recomanda ca bolnavii sa fie izolati timp de 10-15 zile, timp in care se recomanda administrarea unor antibiotice precum amoxicilina/ampicilina/eritromicina, numai dupa indicatiile medicului.

Imi dai un share, te rog?

Recent Articles

Da-ti cu parerea!

© 2018 Super Evi. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site nu pot fi preluate in niciun fel fara acordul scris al autorului. In caz contrar, se va recurge la toate mijloacele legal pentru inlaturarea continutului copiat..