Ce este sarcoidoza?

Daca v-ati uitat la “Dr. House”, atunci cu siguranta ati auzit de diagnostice precum lupus sau sarcoidoza. Ce este sarcoidoza? Este o boala autoimuna, in care granuloame necazeinificate pare la nivelul unuia sau mai multor organe, fara a se cunoaste care este cauza exacta. Se banuieste ca ar fi un raspuns inflamator la anumiti factori patogeni, insa nu este o legatura directa, care sa poata fi dovedita.

In principiu, la bolnavii de sarcoidoza, granuloamele se formeaza cu precadere in plamani si in sistemul limfatic, cu mentiunea ca ele apar in plamani la peste 90% dintre cazuri.

Ce e interesant e faptul ca boala apare cu pregadere in decadele a treia si a patra de viata si, desi toata lumea are sanse de a dezvolta aceasta boala, nordicii europeni si afro-americanii din SUA par a fi cei mai susceptibili, motiv pentru care se elimina din start factorul geografic.

Practic, sarcoidoza este o boala autoimuna in care sistemul imunitar functioneaza gresit, iar rezultatul procesului inflamator sunt aceste granuloame de celule mononucleare si macrofage, limfocite, plasmocite, mastocite si altele asemanatoare.

In ceea ce priveste simptomele, de multe ori aceasta boala nu da niciun semn decat atunci cand este in faza avansata. Totusi, aparitia tusei, a starilor de dispnee, oboseala nejustificata si stari febrile pot trimite cu gandul la aceasta boala, mai ales daca bolnavii se incadreaza in categoriile de riscc.

Imi dai un share, te rog?

Recent Articles

Da-ti cu parerea!

© 2017 Super Evi. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site nu pot fi preluate in niciun fel fara acordul scris al autorului. In caz contrar, se va recurge la toate mijloacele legal pentru inlaturarea continutului copiat..