Ce este retentia urinara?

Prin retentie urinara se intelege fenomenul in care vezica nu este golita complet ca urmare a unor conditii medicale dezvoltate. Ea poate fi cronica, in care retentia urinara sa persiste pentru o perioada indelungata de timp sau poate sau poate sa fie acuta, caz in care vorbim de ajutor medical de urgenta.

Cauzele retentiei urinare:
1) contractilitatea diminuata a vezicii urinare, ceea ce poate insemna si problemele ale sistemului nervos;
2) obstructia colului vezical;
3) probleme de peristaltism pe uretere;
4) medicamente anticolinergice;
5) boli preexistente precum diabet zaharat, scleroza multipla, boala Parkinson in faza terminala;
6) denervarea accidentala in timpul operatiilor chirurgicale;

Problemele cauzate de retentia urinara includ mictionarea frecventa, incontinenta urinara si, in cazurile mai grave, pot aparea dureri pelvine sau chiar si distensie abdominala.

Diagnosticul se face in functie de gravitate. De exemplu, la pacientii care nu pot elimina urina, diagnosticul este evident, insa este necesara depistarea cauzei si tratarea ei.

Tratamentul se face in functie de cauza, insa nu sunt multe optiuni care sa fie eficiente, asa ca se recurge fie la autocateterizare intermitenta, fie la cateterizare interna, in functie de varsta si de cat de mult i-ar fi afectata calitatea vietii pacientului.

Imi dai un share, te rog?

Recent Articles

Da-ti cu parerea!

© 2018 Super Evi. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site nu pot fi preluate in niciun fel fara acordul scris al autorului. In caz contrar, se va recurge la toate mijloacele legal pentru inlaturarea continutului copiat..