Ce este peritoneul?

Termenul de peritoneu nu e foarte clar, insa practic el cuprinde organele abdominale. Peritoneul in sine nu este un organ, ci mai degraba o memrana care are rol secretor si care contine pana la 100 de mililitri de lichid, care este mobilizat in permanenta, in sensul ca este absorbit si secretat constant, rolul sau fiind de a lubrifia practic organele abdominale, atat intre ele insele, cat si in raport cu peretii cavitatii abdominale.

Despre lichidul peritoneal

Pe langa aceste roluri primordiale, membrana peritoneala are rol si in aparare, jucand un rol si in metabolismul hidroelectrolitic. Unul dintre cele mai des intalnite exemple, dat mai de toti autorii respectati de fiziologie, se refera la ingrosarea cu doar un milimetru a membranei, care atrage dupa sine o retentie masiva de lichid peritoneal, care poate ajunge pana la un volum de 18 litri.

In ceea ce priveste compozitia lichidului peritoneal, el este in mare masura similar cu lichidul limfatic. Este steril, dar contine si o cantitate mica de proteine si si celule, circa 3000 per milimetru cub.

Mobilizarea lichidului peritoneal se datoreaza anatomiei membranei care il secreta. Circa 1 metru patrat functioneaza ca un fel de membrana semipermeatica, prin care difuzeaza apa prin osmoza, precum si diferiti electroliti si micro si macromolecule. Absorbtia se face atunci cand muschiul diafragm comprima peritoneul si se face prin membrana invecinata cu muschiul diafragram prin niste  orificii care marginite de celule mezoteliale, prin ccare se secreta o parte din lichid, care este mai apoi introdus in circulatia limfatica si recirculat in tot organismul.

peritoneu

peritoneu

Imi dai un share, te rog?

Recent Articles

Da-ti cu parerea!

© 2018 Super Evi. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site nu pot fi preluate in niciun fel fara acordul scris al autorului. In caz contrar, se va recurge la toate mijloacele legal pentru inlaturarea continutului copiat..