Ce este litiaza biliara?

Litiaza biliara este o probleme foarte des intalnita si este reprezentata de aparitia calculilor biliari la nivelul colecistului, precum si a cailor biliare. In ceea ce priveste clasificarea tipurilor de calculi, ei se clasifica in functie de compozitie si natura, dupa cum urmeaza:

a) calculi colesterolici, proveniti evident din colesterol;
b) calcuri din bilirubinat de calciu, care au in compozitie bilirubina (unul dintre pigmentii biliari), colesterol si saruri de calciu, care ulterior se vor combina cu bilirubina, rezultand bilirubinatul;

Persoanele cele mai predispuse la dezvoltarea litiazei biliare sunt urmatoarele:
a) varsta de peste 40 de ani;
b) apartenenta la sexul feminin;
c) femeile care au nascut de mai multe ori;
d) persoanele obeze si cele care nu au o dieta echilibrata;
e) persoanele care sufera de diabet zaharat;
f) anumite conditii patologice sau interventii chirurgicale, printre care se afla cirozahepatica, malformatii congenitale ale colecistului, boala Crohn, rezectii ileale si asa mai departe.

In ceea ce priveste tratamentul, exista mai multe posibilitati. De exemplu, la pacientii cu risc intraoperator crescut nu se va extirapa colectistul, ci se vor trata simptomatic, urmata fie de disolutia medicamentoasa a calculilor (care are rata de succes de doar 40-50% dupa 6 luni de tratament), fie se va recurge la instilarea directa de solventi ai colesterolului sau la litotritie, un proedereu prin care calculii biliari sunt dezintegrati si fragmentati, cu mentiunea ca este de preferat colecistectomia, ultimele metode fiind aplicate in cazuri mai rare.
3438

Imi dai un share, te rog?

Recent Articles

Da-ti cu parerea!

© 2018 Super Evi. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site nu pot fi preluate in niciun fel fara acordul scris al autorului. In caz contrar, se va recurge la toate mijloacele legal pentru inlaturarea continutului copiat..