Cat trebuie sa fie glicemia?

Stim cu totii ca glicemia prea mare este cauza primordiala a diabetului zaharat.  Dar ce este glicemia? Nimic altceva decat cantitatea de zaharuri, in speta de glucoza, care circula in sange. Ce trebuie sa stiti, in schimb, e faptul ca glicemia este regulata in principal de doi hormoni, dintre care insulina este singurul hormon care scade nivelulglucozei din sange, pe cand cresterea nivelului de glucoza este regulata in principal de glucagon, alaturi de adrenalina si cortizol.

Valoarea fiziologica a glicemiei trebuie sa fie situata in intervalul 65 – 110 mg/100 ml de sange, nici mai mult, nici mai putin. Daca e prea mica, hipoglicemia poate fi periculoasa, daca e prea mare, hiperglicemia inseamna diabet zaharat. Bine, un astfel de diagnostic nu se pune instant, intrucat valorile fluctueaza destul de mult pe parcursul zilei, insa daca valoarea este de peste 110 mg/100 ml de sange dimineata la trezire pentru mai multe zile consecutiv, se prea poate sa vorbim despre o forma de diabet.

Pe de alta parte, pentru a preveni hipoglicemia, adica o valoare de sub 65 mg/100 ml de sange, corpul utilizeaza un sistem de feedback prin care corpul detecteaza daca nivelul de glucoza din sange este prea scazut si activeaza celulele alpha ale pancreasului endocrin pentru a produce glucagonul, care va mobiliza depozitele de glicogen si nu numai pentru a ridica nivelul glicemiei astfel incat aceasta sa fie in parametri optimi.
glicemie

Imi dai un share, te rog?

Recent Articles

Da-ti cu parerea!

© 2017 Super Evi. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site nu pot fi preluate in niciun fel fara acordul scris al autorului. In caz contrar, se va recurge la toate mijloacele legal pentru inlaturarea continutului copiat..