Care este rolul proteinelor din corp?

Unul dintre motivele pentru care nu voi recomanda niciodata veganismul e faptul ca al nostru corp are nevoie de proteine, ele reprezentand aproximativ 25% din masa corporala. Proteinele nu pot fi absorbite in starea lor macromoleculara, astfel ca trebuie sa fie reduse pana la stadiul de aminoacizi.

In mod fiziologic, concentratia aminoacizilor in sange este intre 35 si 65 mg/100 ml de plasma. Totusi, daca va mai aduceti aminte din liceu sau de la facultate, ei au moleculele destul de mari pentru a trece prin difuziune simpla prin membrana celulara, astfel ca vor fi absorbiti prin mecanism activ (de exemplu in enterocit) sau prin difuziune facilitate (din enterocit in vena porta, de exemplu).

Ce trebuie retinut e faptul ca in sange pot aparea aminoacizi nu numai datorita aportului exogen, ci si datorita proceselor de catabolism. Totusi, mecanismele de anabolism, respectiv de catabolism sunt sub controlul sistemului nervos vegetativ, tocmai pentru a nu lasa ca anabolismul, respectiv catabolismul, adica distrugerea de structuri proteice ale corpului, sa functioneze in exces.

In ceea ce priveste rolul proteinelor in corp, atunci disstringem 3 functii majore:
1) un rol plastic, in care proteinele stau la baza construirii ultrastructurii celulare;

2) un rol functional, determinat de faptul ca multe enzime si hormoni si nu numai sunt de natura proteica, plus ca o serie de structuri proteice joaca si rol de transportori al diferitelor substante prin organism;

3) un rol energetic, determinat de faptul ca degradarea fiecarui gram de structura proteica furnizeaza 4,1 kcal.
protein-rich-foods

Imi dai un share, te rog?

Recent Articles

Da-ti cu parerea!

© 2017 Super Evi. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site nu pot fi preluate in niciun fel fara acordul scris al autorului. In caz contrar, se va recurge la toate mijloacele legal pentru inlaturarea continutului copiat..