Cand pica Pastele in 2014?


Anul acesta, Sfanta Sarbatoare a Pastelui va fi serbata pe 20 aprilie 2014, data oficiala in calendarul ortodox. Asta inseamna ca pe 13 aprilie se va sarbatori ziua de Florii, adica intrarea lui Iisus Hristos in Ierusalim, si totodata, din perspectiva laica, se va sarbatori si onomastica tuturor celor cu nume de floare.

De ce e important Pastele pentru religia ortodoxa?
Pastele, adica Invierea Domnului, reprezinta invierea din morti a lui Iisus Hristos, asta dupa ce a stat rastignit si apoi ingropat timp de 3 zile.
In credinta ortodoxa, Iisus s-ar fi pogorat in iad si l-ar faramitat, dupa care a luat cu sine in Rai pe toti cei care nu meritau sa ramana in iad (e o poveste mai lunga aici, pe care o voi aborda cu ocazia unui alt articol). Practic, asta reprezinta “jertfa sa pentru iertarea pacatelor”; considerand originea sa divina, dar si faptul ca s-a jertfit din dragoste pentru creatiile Tatalui, ziua Invierii este sarbatorita de crestinii in toata lumea si e pe buna dreptate cea mai importanta sarbatoare a anului.

Cum se calculeaza ziua Invierii?

Metoda de calcul a zilei in care se sarbatoreste Pastele (intotdeauna cade intr-o duminica) este veche de circa 1700 de ani. In cadul conciliului de la Nicea din anul 325 dupa Hristos, s-a stabilit ca Pastele va fi sarbatorit in prima duminica de dupa prina luna plina dupa trecerea echinoctiului de primavara. Anul acesta, echinoctiul de primavara va pica pe data de 20 martie, insa prima luna plina nu va fi decat 20 de zile mai tarziu, de unde si decalajul de o luna dintre echinoctiu si Inviere.

In 2015, Pastele va pica pe 12 aprilie (cu 8 zile mai devreme fata de anul asta), iar in 2016, pe 1 mai. Asta inseamna ca atunci, mini-vacanta de 1 mai va fi un pic prelungita, insa nu se va adauga o zi in plus. Mai e timp suficient pana atunci, deci n-are rost sa va amarati din cauza acestui fapt inca de pe acum.

Imi dai un share, te rog?

Recent Articles

Da-ti cu parerea!

© 2017 Super Evi. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site nu pot fi preluate in niciun fel fara acordul scris al autorului. In caz contrar, se va recurge la toate mijloacele legal pentru inlaturarea continutului copiat..