Cand este Pastele ortodox in 2015?

Observ ca e mult interes pentru ziua de Paste 2015 din partea oamenilor inca de pe acun, asta desi mai sunt 5 luni si jumatate pana atunci. Anul trecut, Pastele a picat pe data de 20 aprilie, iar anul asta, crestinii ortodocsi vor sarbatori Invierea lui Iisus Hristos pe data de 12 aprilie, deci cu 8 zile mai devreme. Ce eimbucurator e ca si copiii vor avea vacanta atunci (din data de 11 aprilie pana pe data de 19 aprilie), ceea ce le va da timp suficient sa se bucure de sfintele sarbatori pascale.

Importanta Pastelui in religia ortodoxa

Cele mai importante sarbatori crestine sunt Craciunul si Pastele, in speta Nasterea, respectiv Invierea mantuitorului Iisus Hristos. Spre deosebire de Craciun (sarbatorit intotdeauna pe 25 decembrie), Pastele are o data variabila. Dupa cum am spus si in articolul trecut, modalitatea de calcul a datei Invierii este prima duminica de dupa prina luna plina dupa trecerea echinoctiului de primavara. Revening, Pastele poarta o importanta deosebita pentru crestini pentru ca in ziua aceasta, in urma cu aproximativ 2000 de ani, Iisus Hristos ar fi inviat din morti (lucru imposibil pentru orice fiinta umana), asta dupa ce s-ar fi coborat in iad in zilele in care a fost mort si i-ar fi eliberat de acolo pe toti cei care nu meritau sa se afle acolo.Saptamana 6-12 aprilie va fi una plina de insemnatate din punct de vedere religios:
Luni-Miercuri (6-8 aprilie) vor fi primele zile ale Saptamnii Patimilor, urmand ca pe 9 sa fie amintita Joia Mare (cea in care ar fi avut loc Cina Cea De Taina). Vineri, Iisus ar fi fost rastignit si ar fi murit, dupa care s-ar fi pogorat in iad pentru salvarea sufletelor celor damnati.

Sambata seara, crestinii se strang in biserici si in jurul lor, intrucat in fiecare biserica crestin ortodoxa are loc ceremonia Invierii. Teoretic, postul Pastelui dureaza pana la sfarsitul zilei de sambata. Ca atare, proverbiala masa de Paste are loc numai la intoarcerea de la biserica sau a doua zi dimineata, atunci cand deja se sarbatoreste deja Invierea.

Imi dai un share, te rog?

Recent Articles

Da-ti cu parerea!

© 2018 Super Evi. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site nu pot fi preluate in niciun fel fara acordul scris al autorului. In caz contrar, se va recurge la toate mijloacele legal pentru inlaturarea continutului copiat..