Ambliopie – definitie, simptome si tratament

Am auzit termenul de ambliopie in toate felurile posibile, de la ambilopile la ambilopie si asa mai departe. Termenul corect e primul si se refera la sindromul ochiului lenes, de care poate ati mai auzit. E o boala destul de frecvent intalnita, atat la adulti, cat si la copii, cu precadere la cei din urma, existand studii care arata ca pana la 5% dintre copii, mai ales in tarile vestice pot suferi de forme de ambliopie de diferite grade de severitate.

ambliopie Practic, unul dintre ochi are o vedere mai slaba, dar nu din cauza vreunui defect anatomic, ci din cauza ca proiectia din cortexul din jurul scizurii calcarine (zona de proiectie a caii vizuale) nu are loc cum trebuie sau in termeni tehnici, apare ca urmare a unui viciu de refractie. Aceasta problema poate aparea la ambii ochi, dar de regula apare la un singur ochi, lucru care pune presiune pe “ochiul sanatos” sa preia sarcinile, urmand ca cel afectat, in functie de severitate, sa nu mai transmita imaginile vizuale in timp. E de inteles, asadar, de ce este nevoie ca aceasta problema sa fie corectata cat mai devreme cu putinta, chiar daca uneori, adultii nu realizeaza ca sufera de o forma usoara.

Cum stim, de exemplu, ca un copil are un inceput de ambliopie sau o forma ceva mai severa? Pe langa aspectul caracteristic, in care ochii nu sunt aliniati cum trebuie, mai sunt o serie de simptome, nu neaparat caracteristice, dar care va pot ajuta sa va dati seama ca este nevoie de un control oftalmologic:
1) cand se uita dupa un obiect aflat in miscare, ochii nu se misca simultan in aceeasi directie;
2) cand fixeaza un obiect cu privirea, ohii nu sunt aliniati;
3) cand fixeaza un obiect situat in fata, capul este intors intr-o parte, semn clar al unui viciu de refractie, dar si al faptului ca ochiul dominant a preluat deja o buna parte din efort;
4) existenta unei pleoape cazute. In termeni medicali, acest simptom se numeste ptoza, iar ptoza congenitala poate fi una dintre cauzele de aparitie ale acestei probleme.

Cum se trateaza ambliopia? In mod traditional, se practica purtarea unui bandaj de pirat (peste un ochi, peste cel fara probleme), tocmai pentru a il forta pe cel sanatos sa depuna mai mult efort pentru ca analizatorul vizual sa functioneze normal. In ceea ce priveste tratamentul acestei conditii medicale in Romania, am auzit pe forumuri de mamici numai lucruri bune despre cei de la optisan.ro.

De la ei am auzit de programul Amblionet, un software pe care oricine il folosi pentu a corecta aceasta problema. Totusi, el este dedicat mai mult copiilor, fiind conceput pentru tratamentul ambliopiei prin joc, cu mentiunea ca poate fi folosit si de persoane cu varsta de pana la 40 de ani. Da, Amblionet presupune terapia la domiciliu prin nimic altceva decat 12 jocuri in care ochiul cu viciu de refractie va fi fortat sa depuna un efort din ce in ce mai mare, astfel incat rezultatele utilizarii acestui program sa fie… vizibile inca din prima saptamana.

Pentru a afla mai multe detalii despre tratarea Ambliopiei cu programul Amblionet, puteti apela numarul de telefon 0745.975.117 unde va raspunde un specialist in tratarea acestei conditii, sau puteti sa ii contactati pe cei de la Optisan.ro la 0260.612229 / 0746.672215. Eventual, daca sunteti din zona Zalaului sau aveti drum in zona, ii gasiti de luni pana vineri pe str. Pietris nr.1 in Zalau.

PS: un testimonial despre eficacitatea programului!

Imi dai un share, te rog?

Recent Articles

Da-ti cu parerea!

© 2018 Super Evi. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site nu pot fi preluate in niciun fel fara acordul scris al autorului. In caz contrar, se va recurge la toate mijloacele legal pentru inlaturarea continutului copiat..